Posiedzenie Rady Dialogu Społecznego ws. oświaty

Związki zawodowe i przedstawiciele rządu wyrazili gotowość, aby spotkanie ws. sytuacji w oświacie prowadzone w centrum Dialog trwało aż do późnych godzin wieczornych. A jednak zakończyło się po kilku. Oceniając spotkanie Ryszard Proksa stwierdził: „szkoda, że spotkanie odbyło się dopiero wtedy, gdy nauczyciele zaczynają szykować się do strajku. Liczyliśmy na rozmowy z rządem znacznie wcześniej.

Spotkanie nie doprowadziło do przełomu. Ryszard Proksa w rozmowie z Tygodnikiem Solidarność mówi, że w czasie spotkanie wszystkie związki przedstawiły swoje oczekiwania. W odpowiedzi przedstawiciele rządu opisali znane  od grudnia swoje propozycje, czyli podwyżkę od września w wysokości 5 proc. oraz niewielką podwyżkę w przyszłym roku. Nie została podana konkretna kwota podwyżki w przyszłym roku.  Żadna z central związkowych nie akceptuje tak niewielkiej podwyżki. Przypomnijmy, że „S” domaga się 15 proc podwyżki zgodnie z Uchwałą Krajowego Zajadu Delegatów oraz realizacji pozapłacowych postulatów: skrócenia drogi awansu zawodowego i powrotu do starego systemu oceny pracy nauczyciela.
Jak dowiedział się Tygodnik Solidarność w czasie spotkania, żaden z uczestników nie chciał zdradzić swoich warunków brzegowych. Mówiąc bardziej obrazowo nikt nie odsłonił swoich kart. Spotkanie skończyło się po kilku godzinach.

Kolejne spotkanie odbędzie się pierwszego kwietnia. Protestujący w Krakowie działacze „S” przyjęli wyniki spotkania z rozczarowaniem.

W czasie spotkanie „S” chciała rozmawiać o podwyżkach dla wszystkich pracowników sfery finansów publicznych, w tym nauczycieli. Strona rządowa się na to nie zgodziła. Dlatego posiedzenie opuścił członek prezydium KK Henryk Nakonieczny.